De Ballon

Ieder jaar rond eind september wordt op het complex van de Franeker Tennisclub een hypermoderne tennisballon opgebouwd. Aangeschaft in het najaar van 2013 maakt deze ballon sindsdien ook tennissen in de wintermaanden mogelijk.

De tennisballon, zoals deze in Franeker wordt opgebouwd, is van de nieuwste generatie. De tennisballon bestaat uitsluitend uit hoogwaardige en energiezuinige materialen. Zo is de ballon voorzien van een extra dubbellaags isolatiebekleding. Deze bekleding zorgt voor een goede thermische afsluiting en houdt hierdoor de temperatuur in de ballon extra lang op niveau.

Duurzaamheid voorop

De ballon is tevens voorzien van een moderne verwarmingsinstallatie met automatische toerenregelaar. Afhankelijk van de omstandigheden, buitentemperatuur en wind past de verwarmingsinstallatie zich volledig automatisch aan op de meest efficiënte stooklijn.

Tevens is de ballon als één van de eerste in Nederland volledig voorzien van LED-verlichting. In speciale armaturen, welke opgehangen worden aan de kabelconstructie aan de buitenzijde van de ballon, bevinden zich energiezuinige lichtbronnen die zorgen voor een constante en optimale belichting van de baan.

Niet alleen de aanschaf van een duurzame ballon, maar ook een zo efficiënt mogelijke inzet van de ballon staat voor de Stichting Wintertennis Franeker voorop. Energiekosten zijn veruit de grootste kostenpost in de exploitatie van een tennisballon.

De tennisballon in Franeker beschikt over een uiterst geavanceerd reserveringssysteem. Via dit systeem kunt u op eenvoudige wijze een baan huren. Dit systeem stuurt ook direct de verwarmingsinstallatie en de verlichting van de tennisballon aan.

Op deze manier wordt de ballon uitsluitend verwarmd en verlicht ten tijde van verhuurde baanuren. Deze efficiënte manier van het aansturen van de tennisballon resulteert in een enorme besparing op de energiekosten ten opzichte van conventioneel verlichten en verwarmen.